Γυαλιά υπολογιστή. Πόσο χρήσιμα είναι τελικά?

Από τότε που μπήκαν οι υπολογιστές για τα καλά στη ζωή μας αλλά και στην εργασία μας, περνάμε καθημερινά τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη. Οι περισσότεροι από εμάς όταν γυρίσουμε σπίτι παρακολουθούμε και το αγαπημένο μας πρόγραμμα στην τηλεόραση. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι δεν είναι βλαβερό μόνο για τα μάτια μας αλλά και για την υγεία μας?

Ναι καλά διαβάσατε! Ισχύει! Το μπλε φως που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές, μπορεί εκτός από σημαντική βλάβη στα μάτια μας να προκαλέσει και προβλήματα στον ύπνο μας ακόμα και στη συγκέντρωσή μας.

Η Ισπανική εταιρεία Meller που είναι γνωστή για τα πολύ ποιοτικά αλλά και οικονομικά γυαλιά ηλίου ήρθε να μας δώσει τη λύση στο πρόβλημα για τα κουρασμένα και ταλαιπωρημένα από την καθημερινότητα μάτια μας. Λάνσαρε μια νέα συλλογή σε γυαλιά Meller με φίλτρο για το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες.

Τι είναι το μπλε φως?

Το μπλε φως, γνωστό και ως μπλε ακτινοβολία (high-energy visible light HEV), είναι ένας τύπος φωτός με μικρά μήκη κύματος που εκπέμπει υψηλότερη ενέργεια. Αυτά τα κύματα διεισδύουν βαθιά στο μάτι και η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον αμφιβληστροειδή. Η λύση στο πρόβλημα είναι το μπλε φίλτρο (blue-light blocking). Τα γυαλιά υπολογιστή έχουν ένα φίλτρο στους φακούς το οποίο μπλοκάρει ή απορροφά το μπλε φως, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν και UV φίλτρο. Φορώντας αυτά τα γυαλιά της Meller προστατεύονται τα μάτια από τη μπλε ακτινοβολία της οθόνης, ειδικότερα στο σκοτάδι, και έτσι αποτρέπονται τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν.

Με ποιο τρόπο βλάπτει την υγεία μας το μπλε φως?

Παρόλο που το μπλε φως μπορεί να ενισχύσει την εγρήγορση, τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, υπάρχει ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του. Η έκθεση στην οθόνη είτε λόγω της απόστασης των ματιών μας από αυτήν είτε λόγω του χρόνου που περνάμε μπροστά της ενέχει κινδύνους. Αλλά δεδομένου ότι στις μέρες μας δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς τα κινητά, τις ταμπλέτες και τους υπολογιστές μας, αναπόφευκτα περνάμε αρκετές ώρες την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη. Επομένως, οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται μόνιμα στη μπλε ακτινοβολία.

Τι συμβαίνει όταν το μπλε φως χτυπά τα μάτια μας; 

Σχεδόν όλο το ορατό μπλε φως περνά μέσα από τον κερατοειδή και το φακό του ματιού μέχρι να φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την όρασή μας και να προκαλέσει πρόωρη γήρανση των ματιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση στο μπλε φως θα μπορούσε να οδηγήσει σε:

Τι να κάνω για προστατευθώ από το μπλε φως?

Αρχικά, είναι απαραίτητο να μειωθεί ο χρόνος που περνάτε καθημερινά μπροστά στον υπολογιστή. Μπορείτε επίσης να κάνετε συχνά διαλείμματα από το διάβασμα ή την δουλειά καθώς και να μειώσετε το χρόνο που περνάτε μπροστά στην τηλεόραση ή στο κινητό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσετε και να προετοιμαστείτε για έναν ξεκούραστο ύπνο.
Αυτή η πρωτοποριακή συλλογή θα μειώσει τα συμπτώματα κούρασης των ματιών σας, θα βελτιώσει τον ύπνο σας και θα αποτρέψει τις οφθαλμικές παθήσεις. Και ακόμη περισσότερα!

Δείτε όλα τα πλεονεκτήματα της νέας συλλογής της Meller με μπλε φίλτρο:

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της συλλογής γυαλιών από τη Meller είναι ότι διαθέτουν φίλτρο για το μπλε φως της οθόνης κι έτσι προστατεύουν τα μάτια από όλους τους επικείμενους κινδύνους που αυτό προκαλεί. Επίσης, αυτά τα γυαλιά μετριάζουν τη φωτεινότητα, γεγονός που ξεκουράζει τα μάτια προσφέροντας μια πιο ευκρινή όραση και καθαρή αντίθεση χρωμάτων. Αυτό μας επιτρέπει να βλέπουμε τα χρώματα πιο φυσικά.

Αλλά αυτό που είναι εξίσου σημαντικό είναι το μοναδικό στυλ αυτής της συλλογής. Τα μοντέλα αυτών των γυαλιών δεν είναι μόνο μοντέρνα αλλά και αντιπροσωπευτικά για τις τάσεις του 2020. Ποτέ άλλοτε ο κόσμος δεν περνούσε τόσο χρόνο μπροστά στις οθόνες όπως γίνεται την τελευταία δεκαετία. Την ίδια στιγμή, η αισθητική και η μόδα παίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων.

Οι σχεδιαστές λοιπόν της Meller έχουν ξεκινήσει τη δική τους μοναδική συλλογή γυαλιών με μπλε φίλτρο που δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τα μάτια σας!