Γούρια της νέας χρονιάς και οι συμβολισμοί τους

Όλοι κάποια στιγμή έχουν δωρίσει ή έχουν λάβει ως δώρο ένα γούρι.

Τα ρόδια είναι από τα πιο δημοφιλή γούρια που στολίζονται σε διάφορες μορφές και σε υλικό με πολύχρωμες κορδέλες και στοιχεία όπως μάτια για να ορίσουν την κάθε χρονιά. Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση ο καρπός του ροδιού συμβολίζει τη γονιμότητα, την υγεία και την καλοτυχία. Για το λόγο αυτό συνηθίζεται και την Πρωτοχρονιά να σπάμε ρόδια μπροστά στην πόρτα του σπιτιού.
Για τους αρχαίους Έλληνες συμβόλιζε την αναγέννηση, τη ζωή και την αφθονία. Το ρόδι επίσης θεωρείτο σύμβολο της ομορφιάς και της μακροζωίας.

Κάποια ακόμη στοιχεία που θεωρούνται γούρια είναι το πέταλο.
Ο συμβολισμός του πέταλου είναι η δύναμη, η ευτυχία και η προφύλαξη από το κακό μάτι. Αν βρεις τυχαία πέταλο έλεγαν οι παλιοί, τότε θα έχεις μεγάλη τύχη στη ζωή σου.


Το κλειδί επίσης που συμβολίζει τον πλούτο, την αγάπη και την τύχη. Στην Αρχαία Ελλάδα τα κλειδιά είχαν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς αντιπροσώπευαν το κλειδί της ζωής, που ξεκλείδωνε την “πόρτα” από την οποία περνούσαν οι ευχές τους προς τους θεούς.


Το καράβι που σύμφωνα με το παλιό Ελληνικό έθιμο το στολίζουμε και στα σπίτια αντί για το χριστουγεννιάτικο δέντρο συμβολίζει το ταξίδι μας στη ζωή, τη χαρά και την εξερεύνηση. Σημαντικό σύμβολο επίσης για εμάς τους Έλληνες, καθώς το καράβι αποτελεί παράδοση και είναι συνδεδεμένο με τη ναυτική ιστορία της χώρας μας. Τις παλιές εποχές, ξύλινα καράβια κατασκευάζονταν από τα παιδιά για το παιχνίδι τους και από τους μεγάλους για να διακοσμήσουν τα σπίτια ή τα μαγαζιά τους.


Η δεκάρα που τη συναντάμε συχνά σε καταστήματα για να έχουν καλές δουλειές, χρήματα και αφθονία οι ιδιοκτήτες. Για όσους σκοπεύετε να κάνετε κάποια επαγγελματικά δώρα στις γιορτές, τι πιο ταιριαστό από ένα γούρι με την τυχερή δεκάρα.


Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για τη νέα χρονιά από ένα γούρι.