Επισκευή ρολογιών

Από μία αλλαγή μπαταρίας ή μέχρι ένα ολοκληρωμένο σέρβις και την πλήρη ανακατασκευή ενός ρολογιού και της μηχανής του, η επισκευή ρολογιών είναι μία πολύ ευρεία κατηγορία που μπορεί να περιλαμβάνει πληθώρα εργασιών.

Η πολύχρονη εμπειρία μας, το εξειδικευμένο προσωπικό μας και η συνεργασία μας με τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες ωρολογίων, μας επιτρέπουν να αναλαμβάνουμε επισκευές σε κάθε είδους ρολόγια, μπαταρίας, αυτόματα, μηχανικά ή ηλεκτρονικά, καρπού, επιτραπέζια ή τοίχου.

Είτε πρόκειται για ρολόγια υψηλής ωρολογοποιίας (π.χ. Rolex, Omega, Tag Heuer, Patek Philippe, Vacheron Constantin, Audemars Piguet, Officine Panerai, Bulgari, Hublot, Longines, Tissot κλπ)*, για ρολόγια μόδας (π.χ. Emporio Armani, Michael Kors, Diesel, Calvin Klein, Hugo Boss, Guess, Timberland, Meller, Versace, Christian Dior, Visetti, Dissoni, Breeze, Vogue, JCou, Slazenger, κλπ)*, για ρολόγια ωρολογοποιίας (π.χ. Casio, Seiko, Citizen, Festina, Lorus, Pulsar, Orient κλπ)* ή για ρολόγια αντίκες (π.χ. Waltham, Elgin, Venus, Hamilton κλπ) μπορούμε να αναλάβουμε όχι μόνο την πλήρη και σωστή λειτουργία του αλλά και την αισθητική ανανέωση του ρολογιού σας, ακόμα και αν έχει παύσει να λειτουργεί εδώ και χρόνια. Ενδεικτικά παρακάτω, μερικές από τις υπηρεσίες επισκευής ρολογιών που παρέχουμε.

Αντικατάσταση μπαταρίας

Η αντικατάσταση μπαταρίας του ρολογιού σας είναι μία σχετικά απλή διαδικασία που συνήθως πραγματοποιείται επιτόπου και δεν παίρνει πάνω από μερικά λεπτά στις περισσότερες περιπτώσεις.

 1.         Αντικατάσταση μπαταρίας σε ρολόγια που δεν προορίζονται για χρήση σε νερό

Η αλλαγή μπαταρίας σε ένα τέτοιο ρολόι περιλαμβάνει το άνοιγμα του καπακιού του ρολογιού, την αντικατάσταση της μπαταρίας και αν απαιτείται της φλάντζας του καπακιού και το κλείσιμό του. Η μπαταρία αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα με δύο χρόνια ή και περισσότερο, ανεξάρτητα από το αν ο κάτοχος φοράει το ρολόι συχνά ή όχι.

Να τονίσουμε ότι κατά την αλλαγή μίας μπαταρίας, ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ η πρότερη κατάσταση στεγανότητας του ρολογιού. Δηλαδή αν ήταν στεγανό πριν την αλλαγή, παραμένει και μετά.

2.         Αντικατάσταση μπαταρίας σε ρολόγια που προορίζονται για χρήση σε νερό

Η αλλαγή μπαταρίας σε ένα τέτοιο ρολόι περιλαμβάνει το άνοιγμα του ρολογιού, την αντικατάσταση της μπαταρίας και για την εγγυημένη χρήση σε νερό τον έλεγχο στεγανότητας.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που ένα ρολόι προορίζεται και έχει προδιαγραφές χρήσης σε νερό και χρησιμοποιείται για τέτοια χρήση, πρέπει να ελεγχθεί και η κατάσταση των φλαντζών του (φλάντζα του καπακιού, του κρυστάλλου και της κορώνας (κουρδιστήρι), καθώς και των κουμπιών του – εφόσον πρόκειται για ρολόι χρονογράφο).

Ο έλεγχος στεγανότητας περιλαμβάνει την εισαγωγή του ρολογιού, μετά από την αλλαγή μπαταρίας, σε ένα ειδικό μηχάνημα προσομοίωσης συνθηκών πίεσης σε νερό ή ακόμη και σε μηχάνημα πίεσης με νερό. Το μηχάνημα αυτό ελέγχει το ρολόι και το κατά πόσο σε αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να εισχωρήσει νερό από κάποιο από τα “επικίνδυνα” σημεία (καπάκι, κρύσταλλο, κορώνα, κουμπιά).
Αν το τεστ βγει θετικό, το ρολόι είναι στεγανό και αδιάβροχο για την πίεση που έχει ελεγχθεί. Αν το τεστ βγει αρνητικό, το μηχάνημα, έχοντας εντοπίσει το σημείο από όπου θα γινόταν η πιθανή εισροή νερού, μας καθοδηγεί για την απαραίτητη στεγανοποίηση του ρολογιού.

Στεγανοποίηση ρολογιών

Η στεγανοποίηση είναι απαραίτητη σε όλα τα ρολόγια που θα χρησιμοποιηθούν και έχουν προδιαγραφές χρήσης σε νερό.

Εξασφαλίζει την στεγανότητα του ρολογιού σας και την προστασία του από εισροή νερού, η οποία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την μηχανή του.

Την ανάγκη αυτής της συντήρησης την βεβαιώνει ο έλεγχος, το τεστ στεγανότητας, το οποίο γίνεται σε ειδικά μηχανήματα προσομοίωσης συνθηκών πίεσης σε νερό. Το ειδικό μηχάνημα υποδεικνύει ποιος ή ποιοι ελαστικοί δακτύλιοι στεγανοποίησης (φλάντζες και o-rings) ή άλλα σημεία του ρολογιού έχουν φθαρεί τόσο ώστε να μην είναι πια το ρολόι αδιάβροχο.

Για να είναι ένα ρολόι στεγανό αλλάζονται όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται για να είναι εγγυημένη η στεγανότητα του ρολογιού. Τα στοιχεία που είναι πιθανόν και συνήθως χρειάζονται αλλαγή για τη στεγανοποίηση του ρολογιού μπορεί να είναι οι φλάντζες, η κορώνα του ρολογιού (κουρδιστήρι) αλλά και ο λαιμός της (η βάση), τα πλαϊνά μπουτόν (αν αυτά υπάρχουν πχ σε χρονογράφους), το κρύσταλλο του ρολογιού και σπανιότερα το καπάκι.

Πρέπει να σημειωθεί ότι φθορές όπως ρωγμές ή σπασίματα στο κρύσταλλο, ένα στραβωμένο καπάκι που δεν εφαρμόζει σωστά, μία χαμένη κορώνα ή ένα πλαϊνό κουμπί, καθιστούν το ρολόι εξαιρετικά ευάλωτο σε υγρασία, από βρέξιμο από βροχή ή ένα απλό πλύσιμο χεριών, ακόμα και από ιδρώτα. Τέτοιες φθορές είναι καλό να αποκαθίστανται αμέσως ή το ρολόι να μη φοριέται μέχρι να αποκατασταθούν, καθώς η ζημιά που μπορεί να επέλθει από την υγρασία μπορεί να είναι κοστοβόρα για τον κάτοχο έως και μη αναστρέψιμη για το ρολόι. Τέλος, αν το ρολόι δεν έχει προδιαγραφές να είναι στεγανό, δεν γίνεται να αλλάξει το χαρακτηριστικό αυτό.

Συντήρηση (service) ρολογιών

Συνήθως τα ρολόγια δουλεύουν απροβλημάτιστα για χρόνια. Όταν όμως αρχίζουν να χάνουν ή να τρέχουν ή ακόμα και να σταματάνε, αυτό σημαίνει ότι χρήζουν επισκευής. Συνήθως ένα αυτόματο ρολόι ή ένα κουρδιστό, είναι πιο απαιτητικό από ένα ρολόι μπαταρίας, παρόλα αυτά, όλα κάποια στιγμή χρειάζονται ένα σέρβις!


Οι εργασίες που πρέπει να γίνουν κατά τη διαδικασία του service περιλαμβάνουν:

 • Πλήρες λύσιμο του ρολογιού καιτηςμηχανήςτου.
 • Καθαρισμός και πλύσιμο της μηχανής και των λοιπών εξαρτημάτων σε ειδικά πλυντήρια υπερήχων με εξειδικευμένα χημικά, όπως ακριβώς προβλέπει η αντιπροσωπεία των ρολογιών μας.
 • Αποκατάσταση ή αντικατάσταση εξαρτημάτων του μηχανισμού (του ίδιου κατασκευαστή, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις έλλειψης ανταλλακτικών μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να κατασκευαστεί το ανταλλακτικό για το δικό σας ρολόι!)
 • Λίπανση και δέσιμο της μηχανής με ειδικά λάδια σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.
 • Έλεγχος λειτουργίας και ρύθμιση της ακρίβειας του μηχανισμού με μηχανήματα ακριβείας αποκλειστικά για την ωρολογοποιία.
 • Στεγανοποίηση με αλλαγή όλων των φλαντζών και έλεγχος στεγανότητας.

Προαιρετικά:

 • Γυάλισμα γρατσουνιών του ρολογιού και επαναφορά του αρχικού φινιρίσματος στις μεταλλικές επιφάνειες.
 • Αλλαγή κρυστάλλου ή γυάλισμά του (αν αυτό είναι εφικτό και πρόκειται για ζελατίνα – πλαστικό τζάμι)

Προσοχή στα ρολόγια σας, ιδίως αν το ρολόι πάρει νερά (ακόμα χειρότερα αν είναι από θάλασσα)! Σε τέτοια περίπτωση πρέπει άμεσα να έρθει το ρολόι για σέρβις. Επικοινωνήστε μαζί μας σε κάθε τέτοια περίπτωση.

Αντικατάσταση σε λουράκι ή μπρασελέ

Εάν το λουράκι σας έχει φθαρεί ή κοπεί, αν το μπρασελέ έχει χάσει το χρώμα του ή απλά θέλετε να κάνετε μια αλλαγή στο πώς δείχνει το ρολόι σας, στο κατάστημα μας θα βρείτε πραγματικά αμέτρητα σχέδια σε δερμάτινα λουράκια ρολογιών, λουράκια από καουτσούκ ή λουράκια από σιλικόνη, καθώς και νάιλον τύπου nato ή zulu. Επίσης, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε μπρασελέ, ατσάλινα και μεταλλικά, σε διάφορα χρώματα (ασημί, χρυσό, δίχρωμο, ροζ χρυσό, μαύρο).

Διαλέχτε ένα λουράκι ή μπρασελέ από το κατάστημά μας εδώ!

Εφόσον επιθυμείτε ή τέτοιο ήταν το αρχικό λουράκι του ρολογιού σας, μπορείτε να παραγγείλετε λουράκια από εξωτικά δέρματα (όπως κροκόδειλο, αλιγάτορα, πύθωνα, σαύρα ή σαλάχι) σε ανταγωνιστικές τιμές.

Από την άλλη, αν το ρολόι σας είναι αναπόσπαστο μέρος του χεριού σας ή και μέρος συλλογής μπορείτε να παραγγείλετε ένα χειροποίητο λουράκι στα μέτρα του ρολογιού σας! Επιλέξτε χρώμα δέρματος και ραφές και φτιάξτε ένα λουράκι που ταιριάζει στις λεπτομέρειες του δικού σας ρολογιού (πχ vintage ρολόγια ή ρολόγια Panerai).

Εκτός από λουράκια ρολογιών και μπρασελέ, κάνουμε αντικατάσταση σε μπαρέτες, κουμπώματα καθώς και αυξομειώσεις σε μπρασελέ (μίκρεμα ή μεγάλωμα με προσθήκη κομματιών).

Η εργασία της αλλαγής γίνεται με προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ζημιές στο ρολόι σας. Αν χρειάζεστε αλλαγή σε λουράκι ή μπρασελέ, επικοινωνήστε μαζί μας.

Αλλαγή κορώνας (κουρδιστήρι).

Αν από κάποιο χτύπημα ή οξείδωση η κορώνα (το κουρδιστήρι του ρολογιού) σπάσει, συνήθως αυτό σημαίνει ότι θα έχει σπάσει και ο άξονας. Έτσι δημιουργείται πρόβλημα στην κίνηση του μηχανισμού (ρύθμιση ώρας ή κούρδισμα) και επιπλέον μπορεί να εισχωρήσει νερό στο ρολόι. Ένας έλεγχος από εμάς θα κρίνει εάν χρειάζεται αντικατάσταση της κορώνας, του άξονα ή και των δύο, ώστε το ρολόι σας να είναι πάλι πλήρως λειτουργικό και ασφαλές από υγρασία.

Αλλαγή τζαμιού (κρυστάλλου ή ζελατίνας).

Αν από κάποιο πέσιμο ή χτύπημα, σπάσει ή ραγίσει το κρύσταλλο του ρολογιού, υπάρχει κίνδυνος να περάσει μέσα υγρασία, σκόνη ή να μπουν κομμάτια γυαλιού στον μηχανισμό, ακόμη και να χαλάσουν οι δείκτες και το καντράν. Είτε πρόκειται για ζαφείρι, ορυκτό κρύσταλλο ή ζελατίνα, μπορούμε να σας το αντικαταστήσουμε σύντομα, καθώς έχουμε μεγάλη πείρα και εξειδίκευση, ώστε το ρολόι σας να είναι επανέλθει και πάλι σε πλήρη λειτουργία. Αν χρειάζεστε κάποια τέτοια υπηρεσία, επικοινωνήστε μαζί μας.

Αναπαλαίωση ρολογιών

Η αναπαλαίωση ρολογιών τους κατόχους παλαιών ρολογιών, αντικών και συλλεκτικών – κατηργημένων μοντέλων (π.χ. επιτραπέζια ρολόγια εποχής, ρολόγια τοίχου με εκκρεμές, ρολόγια κούκοι), τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και επισκευής, είναι μία διαδικασία που θα αναδείξει το συγκεκριμένο ρολόι, θα το επαναφέρει σε λειτουργική κατάσταση και θα αποκαταστήσει την αισθητική του.

Μεταξύ άλλων, οι φθορές που καλύπτονται και οι εργασίες που μπορεί να γίνουν κατά τη διαδικασία αναπαλαίωσης περιλαμβάνουν:

 • Γυάλισμα γρατσουνιών του ρολογιού και επαναφορά του αρχικού φινιρίσματος στις μεταλλικές επιφάνειες.
 • Επιμετάλλωση, αν το ρολόι είναι επιμεταλλωμένο (επίχρυσο, επάργυρο, επινικελωμένο κλπ).
 • Καθαρισμός, γυάλισμα (αν είναι ζελατίνα) ή αλλαγή κρυστάλλου
 • Καθαρισμός ή/και αποκατάσταση με βάψιμο του καντράν (ανάλογα με το βαθμό φθοράς). Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η εργασία αυτή εφόσον είναι εφικτό να γίνει είναι χρονοβόρα αλλά και ακριβή. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές η επισκευή σε καντράν ρολογιού δεν είναι εφικτή. Γι’ αυτόν τον λόγο, προσοχή στα καντράν σας, ιδίως αν το ρολόι πάρει νερά!
 • Καθαρισμός και λίπανση μηχανισμού (σέρβις).
 • Αποκατάσταση ή αντικατάσταση εξαρτημάτων του μηχανισμού (σε ορισμένες περιπτώσεις έλλειψης ανταλλακτικών μπορεί να χρειαστεί να κατασκευαστεί το ανταλλακτικό για το δικό σας ρολόι)
 • Στεγανοποίηση (ανάλογα με το βαθμό φθοράς και τις προδιαγραφές του ρολογιού).
 • Λουστράρισμα, για ρολόγια με ξύλινα μέρη.

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε ένα τέτοιο ρολόι που χρειάζεται να αναπαλαιωθεί, επικοινωνήστε μαζί μας!