Επισκευή κοσμημάτων

Τα κοσμήματα εν γένει θέλουν προσεκτική χρήση και συντήρηση. Θα πρέπει να αποφεύγετε τις απότομες κινήσεις, τα χτυπήματα και την επαφή με χημικά (αρώματα, αλοιφές κ.α.). Παρόλα αυτά,
(επειδή ο σκοπός είναι να τα φοράμε…) καθώς ατυχήματα συμβαίνουν, τα εργαστήριά μας μπορούν να επαναφέρουν το κόσμημά σας στην αρχική του κατάσταση, σχεδόν πάντα. Για παράδειγμα:

 

Σπασμένο ή κομμένο κόσμημα

Τα περισσότερα κοσμήματα που έχουν σπάσει μπορούν να κολληθούν και να επισκευαστούν. Η επισκευή κοσμημάτων με κόλληση γίνεται με δύο τρόπους:

 1. Κόλληση με φωτιά. Με αυτόν τον τρόπο επισκευάζονται κοσμήματα πιο χοντρά και ανθεκτικά, με λίγες ή καθόλου πέτρες. Μετά την κόλληση το κόσμημα γυαλίζεται ή και ξαναλουστράρεται και η κόλληση δε φαίνεται.
 2. Κόλληση με laser. Οι σπασμένες άκρες του κοσμήματος συγκολλούνται με τη βοήθεια laser. Με αυτόν τον τρόπο επισκευάζονται κοσμήματα ευαίσθητα, όπως χρυσές αλυσίδες, ή κοσμήματα με πέτρες που είναι επικίνδυνο να σπάσουν λόγω θερμοκρασίας, ή με χρώματα (σμάλτο). Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, μετά την κόλληση το κόσμημα αν χρειαστεί ξαναλουστράρεται.

 

 

Τα κοσμήματα που συνήθως δεν μπορούν να επισκευαστούν είναι:

 • Κοσμήματα κούφια που έχουν τσακίσει ή τσαλακωθεί
 • Συγκεκριμένοι τύποι πλεκτών αλυσίδων
 • Κοσμήματα που έχουν υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή.
 • Κοσμήματα με τόσο μεγάλη φθορά λόγω παλαιότητας που η επισκευή τους καθίσταται αδύνατη ή ασύμφορη.

Πέτρες και μαργαριτάρια που έφυγαν ή κουνιούνται

Οι πέτρες στα χρυσά κοσμήματα δεν είναι απλώς κολλημένες αλλά είναι στερεωμένες με μία τεχνική που ονομάζεται κάρφωμα. Οι πέτρες λοιπόν δεν είναι πολύ πιθανόν να φύγουν από το κόσμημά σας χωρίς αυτό να χτυπηθεί ή να πέσει. Σε κάθε περίπτωση, την επισκευή εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, αναλαμβάνει ένας εξειδικευμένος τεχνίτης, ο καρφωτής, ο οποίος μπορεί να ξανακαρφώσει την πέτρα στην αρχική της θέση αλλά και να στερεώσει πέτρες που φαίνεται ότι είναι πιθανόν να φύγουν. Τα μαργαριτάρια από την άλλη είναι συνήθως κολλημένα πάνω στην βάση τους.

 

 

Μαυρισμένο κόσμημα ή με στίγματα

Ο χρυσός είναι ένα ευγενές μέταλλο. Έτσι λοιπόν, η αλλοίωση του χρώματος στα χρυσά κοσμήματα είναι συνήθως μόνο επιφανειακή και δεν επηρεάζει την αντοχή και σύσταση του κοσμήματός σας. Το ίδιο ισχύει και για τα ασημένια κοσμήματα. Η επαφή του κοσμήματος με διάφορα χημικά στοιχεία (όπως κολόνιες, ενυδατικές ή φαρμακευτικές κρέμες, σκληρά καθαριστικά και απορρυπαντικά) είναι δυνατόν να επηρεάσει το χρώμα του χρυσού ή του ασημιού και να φθείρει το λούστρο του. Επίσης, η έντονη εφίδρωση μπορεί και αυτή να κάνει στίγματα στο λούστρο του κοσμήματός σας. Για να επανέλθει η γυαλάδα στο κόσμημα γίνεται το εξής: το κόσμημα καθαρίζεται με μία ειδικές βούρτσες και αλοιφές, αφαιρούνται τα όποια υπολείμματα και γυαλίζεται.  Αν χρειαστεί, σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται επιμετάλλωση. Έπειτα από το γυάλισμα του κοσμήματος θα νομίζετε ότι μόλις το πήρατε από τη βιτρίνα!

 

 

Μεγάλωμα ή στένεμα

Αλυσίδες, βραχιόλια ή δαχτυλίδια που πλέον είναι στενά ή πολύ φαρδιά, μπορούν να προσαρμοστούν στα τωρινά μέτρα σας. Θα χρειαστεί μια επίσκεψη στο κατάστημά μας, ώστε να γίνει μία σωστή μέτρηση και έπειτα θα γίνει η αντίστοιχη εργασία. Συνήθως, καθότι χρειάζεται να γίνει κάποιου είδους κόλληση σε αυτήν την επισκευή, το κόσμημα έπειτα επιμεταλλώνεται και γυαλίζεται για να μην υπάρχουν σημάδια από αυτή την εργασία.

 

 

Κουμπώματα και κρίκοι

Με την καθημερινή χρήση, ή έπειτα από κάποιο δυνατό τράβηγμα, σε ένα κόσμημα μπορεί να σπάσει το κούμπωμά του. Συνήθως αυτά είναι αλυσίδες, κολιέ και βραχιόλια. Αναλαμβάνουμε την αντικατάσταση χρυσών και ασημένιων κουμπωμάτων καθώς και κρίκων που μπορεί να έχουν χαλαρώσει ή σπασει.

 

Στραβωμένο κόσμημα

Κοσμήματα που πιέστηκαν πολύ ή χτυπήθηκαν σε σκληρή επιφάνεια μπορεί να χάσουν το σχήμα τους και να στραβώσουν. Πιο συχνά συμβαίνει σε δαχτυλίδια και σε βραχιόλια. Όταν το κόσμημα είναι μασίφ (γεμάτο), η επαναφορά του σχήματος γίνεται σε ένα καλούπι αντίστοιχου σχήματος και έτσι το στραβωμένο κόσμημα ξαναπαίρνει την αρχική του φόρμα. Η επαναφορά σχήματος είναι σχεδόν αδύνατη στα κούφια κοσμήματα, γι’ αυτό και θέλουν πάντα ιδιαίτερη προσοχή! Αν θέλετε να επισκευάσετε το αγαπημένο σας κόσμημα, επικοινωνήστε μαζί μας!

 

Αναπαλαίωση κοσμημάτων

Η αναπαλαίωση κοσμημάτων είναι τέχνη και απαιτεί πολύ προσεκτική φροντίδα του αντικειμένου και πολύ προσεκτική χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Θέλει καλή γνώση των υλικών και των αντοχών τους και θέλει και υπομονή. Αν λοιπόν έχετε κάποιο κόσμημα κειμήλιο ή αντίκα, ένα κόσμημα με αισθητική μιας άλλης εποχής και θέλετε να το κάνετε σας καινούριο, τότε μιλήστε μαζί μας.

Υπάρχουν διάφορες εργασίες που μπορεί να χρειαστεί να γίνουν για να το καταφέρουμε αυτό:

 • Καθαρισμός του κοσμήματος και των πετρών με υπερήχους. Απαραίτητη εργασία καθώς είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδος καθαρισμού κοσμημάτων, που εισχωρεί σε βάθος και δεν καταπονεί το αντικείμενο.
 • Αλλαγή πετρών, αν αυτό απαιτείται και είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Με αυτή τη διαδικασία αφαιρούνται οι σπασμένες ή χαλασμένες πέτρες και αντικαθίστανται με νέες, σε ίδια ή παρόμοια κοπή και χρώμα. Φυσικά μπορούν και να αλλαχθούν σε ότι χρώμα επιθυμείτε.
 • Επισκευή φθορών. Μικρά σπασίματα, χτυπήματα, επιδιόρθωση ή και επανακατασκευή των στηριγμάτων των πετρών, είναι μερικές από τις επισκευές που μπορεί να χρειαστεί ένα παλιό κόσμημα κατά την αναπαλαίωσή του.
 • Επαναφορά της υφής του και του λούστρου του. Ένα παλιό κόσμημα μπορεί να γυαλιστεί ώστε να ξαναβρεί την παλιά του λάμψη. Αντίστοιχα, μπορεί να γίνει πατίνα, για να δείξει περισσότερο αντικέ. Επιπλέον, μπορούν να ανανεωθούν υφές (π.χ. σφυρήλατες, σαγρέ, σατινέ ή άλλες που μπορεί να έχουν αλλοιωθεί με το χρόνο).
 • Επαναφορά χαρακτικών. Με την χρήση, χαράξεις που υπήρχαν στην επιφάνεια του κοσμήματος μπορεί να έχουν λειανθεί. Εξειδικευμένοι τεχνίτες μπορούν να επαναχαράξουν το μοτίβο ώστε να είναι και πάλι ορατό.

Για οποιαδήποτε περίπτωση που το κόσμημά σας χρειάζεται αναπαλαίωση ή κάποια ιδιαίτερη φροντίδα, επικοινωνήστε μαζί μας!

Καθαρισμός και γυάλισμα κοσμημάτων

Τα κοσμήματα “λερώνονται” ή θαμπώνουν κυρίως από τις φυσικές σωματικές εκκρίσεις (π.χ. ιδρώτας) αλλά και από υλικό (σκόνη, κατάλοιπα σαπουνιού ή καλλυντικής κρέμας) που μαζεύεται στις τυχόν εσοχές τους (π.χ. σκαλίσματα, κάτω από τις πέτρες).

Η διαδικασία καθαρισμού των κοσμημάτων είναι σχετικά απλή και παίρνει συνήθως λίγες ημέρες. Τα κοσμήματα μπαίνουν σε ειδικά καθαριστικά υγρά ή στο μηχάνημα υπερήχων, το οποίο καθαρίζει ό,τι η βούρτσα γυαλίσματος δεν μπορεί να φτάσει.

Αυτού του είδους ο καθαρισμός προτείνεται κυρίως για κοσμήματα με πέτρες. Όταν σκόνη ή άλλο υλικό επικάθεται στις πέτρες, το κόσμημα χάνει το μεγαλύτερο μέρος της λάμψης του. Αφαιρώντας ό,τι είναι επάνω και κάτω απο τις πέτρες, εκείνες λάμπουν ξανά όπως πρώτα, αποκαθιστώντας μεγάλο μέρος της αρχικής ομορφιάς τους κοσμήματός σας. Εάν λοιπόν θέλετε φρεσκάρισμα και να κάνετε το κόσμημά σας να είναι όπως όταν το πρωτοφορέσατε, απλά επικοινωνήστε μαζί μας κι εμείς θα αναλάβουμε πλήρως τον καθαρισμό του.

Στην περίπτωση που έχει θαμπώσει και το μέταλλο του κοσμήματός μας, προτείνουμε και το γυάλισμα του για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Το γυάλισμα κοσμημάτων είναι η επαναφορά του αρχικού λούστρου, της “γυαλάδας” του κοσμήματος.

Με τη χρήση, τα κοσμήματά μας που έρχονται σε επαφή με άλλες επιφάνειες, μπορεί να γδαρθούν, να αποκτήσουν σημάδια ή/και να θαμπώσουν. Τα δαχτυλίδια και τα βραχιόλια είναι τα πιο επιρρεπή είδη σε τέτοιου είδους φθορές. Μπορούμε να ξαναγυαλίσουμε τα κοσμήματά σας και να τα κάνουμε σαν καινούργια, ως εξής:

 • Το κόσμημα περνάει από έναν καθαρισμό με ειδική βούρτσα ή από το μηχάνημα των υπερήχων.
 • Στη συνέχεια αφαιρούνται τα υπολείμματα και γίνεται γυάλισμα της επιφάνειας.
 • Αν κριθεί απαραίτητο, ακολουθεί η επιμετάλλωση του κοσμήματος (χρύσωμα, πλατίνωμα, επαργύρωμα κλπ.). Η επιμετάλλωση είναι η επίστρωση του κοσμήματος με μέταλλο ίδιας (ή άλλης) απόχρωσης με αυτή του κοσμήματος, συνήθως με ηλεκτρόλυση.

Κατασκευή κοσμημάτων

Τα κοσμήματα είναι ξεκάθαρα μια προσωπική επιλογή. Χρώμα, σχήμα, υλικά και πέτρες συνθέτουν ένα αποτέλεσμα που απευθύνεται σε ένα εκλεπτυσμένο –σίγουρα- γούστο.

Αν έχετε δει το κόσμημα που ονειρεύεστε να βρίσκεται στην αγαπημένη σας σειρά, στο χέρι μιας φίλης, σε μία φωτογραφία στο ίντερνετ ή απλά υπάρχει στην φαντασία σας, εμείς μπορούμε να το κατασκευάσουμε, καθώς συνεργαζόμαστε με μία αξιόπιστη ομάδα τεχνιτών, με τα πιο μοντέρνα και άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια, που μπορεί να υλοποιήσει όλες σας τις σχεδιαστικές ιδέες.

Για την κατασκευή κοσμημάτων απαιτείται όραμα, σαφήνεια, τεχνογνωσία και ακρίβεια. Καθώς είναι μία τέχνη για τη μετατροπή της πρώτης ύλης σε δημιούργημα, απαιτούνται κάποιες παράμετροι. Οι παράμετροι που πρέπει να σκεφτεί ένας δημιουργός είναι αρκετές, μεταξύ άλλων:

 • η σωστή εφαρμογή του κοσμήματος – να μην εμποδίζει τις κινήσεις, να μην πληγώνει αυτόν που το φοράει, να μην καταστρέφει τα ρούχα
 • η ασφάλειά του – να μην σπάει εύκολα, να μην καταστρέφεται
 • η κατασκευαστική και τεχνική του αρτιότητα – να μην έχει ή να μην βγάλει ελαττώματα
 • η αισθητική και η καλαισθησία του – το προσωπικό γούστο και οι επιθυμίες του πελάτη

Αν έχετε ένα κόσμημα στο μυαλό σας, πείτε μας, εξηγήστε μας ή σχεδιάστε πώς το έχετε φανταστεί. Δε χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο στο σχέδιο, θα σας βοηθήσουμε να αποτυπώσετε την ιδέα σας με τον πιο απλό τρόπο.


Έχουμε την γνώση να σας πούμε πώς μπορεί να φτιαχτεί αυτό που σας αρέσει. Θα συζητήσουμε τα χρώματα των μετάλλων και των πετρών που θα χρησιμοποιηθούν, το μέγεθος, τις αναλογίες, τις υφές, το κόστος. Θα σας προτείνουμε αυτό που νομίζουμε ότι είναι καλύτερο και παράλληλα θα σας καθοδηγήσουμε, ενσωματώνοντας πάντα τη δική σας άποψη και το γούστο.

Καθώς η κατασκευή ενός κοσμήματος περνάει από πολλά στάδια, τόσο δημιουργικά όσο και κατασκευαστικά, προτιμούμε πάντα να αφήνουμε στον δημιουργό του, τον απαραίτητο χρόνο για κάθε κόσμημα που θα κατασκευάσει. Σίγουρα κάποιες παραγγελίες είναι επείγουσες, αλλά ιδανικά θα πρέπει να  έχετε στη διάθεσή σας 12-15 εργάσιμες μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η παραγγελία σας. Σε περιπτώσεις κατασκευής κοσμημάτων με πιο ειδικές προδιαγραφές (π.χ. διαφορετικά υλικά, περίπλοκα σκαλίσματα, ιδιαίτερες πέτρες) δεν είναι ασυνήθιστο να χρειαστούν και 20-30 ημέρες. Εάν επιθυμείτε την κατασκευή του δικού σας μοναδικού κοσμήματος, επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες της δικής σας δημιουργίας.