Εκτιμήσεις νομισμάτων, χαρτονομισμάτων και συλλεκτικών αντικειμένων

Αν έχετε ένα νόμισμα ή χαρτονόμισμα, καθώς και κάποια συλλογή νομισμάτων για τα οποία δεν γνωρίζετε σχεδόν τίποτα, είμαστε σε θέση να σας πούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, τις λεπτομέρειές του και την τρέχουσα αξία του. Με αθροιστική εμπειρία άνω των 30 χρόνων στον συλλεκτισμό, μπορούμε να εκτιμήσουμε κάθε νόμισμα και χαρτονόμισμα, οποιασδήποτε χώρας.

Οι δύο κυριότεροι παράγοντες που καθορίζουν την αξία ενός νομίσματος ή χαρτονομίσματος είναι οι εξής:

  1. Ο αριθμός νομισμάτων ή χαρτονομισμάτων που παράχθηκαν από το εκάστοτε νομισματοκοπείο (τιράζ). Μπορεί ένα νομισματοκοπείο να έχει κόψει από μερικές δεκάδες μέχρι και εκατομμύρια νομίσματα ενός τύπου. Ένας καθοριστικός παράγοντας για την αξία ενός νομίσματος ή χαρτονομίσματος είναι το πόσα κυκλοφόρησαν και πόσα σώζονται την στιγμή που το εκτιμούμε (πολλά νομίσματα μπορεί στο χρόνο να έχουν καταστραφεί, χαθεί ή και να έχουν ανακληθεί από τα νομισματοκοπεία).
  2. Η κατάσταση του νομίσματος. Ένα νόμισμα ή χαρτονόμισμα μπορεί να φαίνεται ότι είναι σε καλή κατάσταση. Είναι όμως πραγματικά; Η εκτίμηση της κατάστασης ενός νομίσματος δεν είναι πάντα μια απλή διαδικασία, καθώς μπορεί να πρέπει να ληφθούν υπόψιν πολλοί παράγοντες: για παράδειγμα η φθορά του (από χρήση, από χτύπημα κλπ.), το ανάγλυφό του (πχ, ρηχή εκτύπωση), τυχόν ελαττώματα κατά την παραγωγή του (επιπλέον μέταλλο, έκκεντρη εκτύπωση κ.α.), το χρώμα του (για παράδειγμα ένα χάλκινο νόμισμα αρχικά έχει κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα, αλλά με τον χρόνο η οξείδωση μπορεί να το μετατρέψει σε καφέ, ένα χαρτονόμισμα μπορεί να έχει πιο ανοιχτή απόχρωση κλπ.). Εν γένει, ένα νόμισμα ή χαρτονόμισμα είναι στην καλύτερή του κατάσταση όταν είναι όσο πιο κοντά στην κατάσταση που βγήκε από το νομισματοκοπείο!

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω αντικατοπτρίζει και την εμπορική αξία ενός νομίσματος ή χαρτονομίσματος.

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που καθορίζουν την αξία ενός νομίσματος (ή και χαρτονομίσματος), όπως το μέταλλο που είναι φτιαγμένο (πχ, ασήμι ή χρυσός), το θέμα που απεικονίζει (πχ, κάποιο γεγονός ή επέτειο), ο φορέας που το κόβει (πχ, εθνικό νομισματοκοπείο ή ιδιωτική κοπή) και άλλα πολλά που συνήθως δύσκολα γνωρίζει κάποιος αν δεν ασχολείται επαγγελματικά με τον συλλεκτισμό.

Για μια συλλογή νομισμάτων εκτός από τα παραπάνω, σημαντικό για την αξία της είναι η συνοχή και η πληρότητά της. Δηλαδή αν τα νομίσματα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες περιόδους – εποχές, και αν οι «σειρές» είναι συμπληρωμένες ή έχουν κενά καθώς λείπουν νομίσματα για να είναι ολοκληρωμένες.

Αν θέλετε να έχετε μία έμπειρη, τεκμηριωμένη και επαγγελματική εκτίμηση για ένα ή πολλά νομίσματα ή χαρτονομίσματα σας, ή ακόμη για ολόκληρη την συλλογή που έχετε στα χέρια σας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Περισσότερα, μπορείτε να βρείτε στο εξειδικευμένο μας site www.coinbox.gr αποκλειστικά για νομίσματα, χαρτονομίσματα, μετάλλια, συλλογές νομισμάτων, γραμματόσημα, μετοχές, καρφίτσες, παράσημα και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα.